Έφτασε ο Οκτώβρης και το πιο σύνηθες που ακούμε γύρω μας, από το χώρο εργασίας μας μέχρι και τα ΜΜΜ είναι αυτός ο μικρός αλλά τόσο ενοχλητικός βήχας. Τα κρυολογήματα και οι διάφορες ασθένειες που προέρχονται από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και συνοδεύονται από βήχα, πονόλαιμο και βραχνάδα είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο. Γενικά, ο βήχας του κρυολογήματος χωρίζεται σε δυο τύπους: το βήχα που ακούγεται τραχύς και «υγρός» με αποβολή βλέννας και τον ξηρό βήχα, που ερεθίζει το λαιμό.

Ωστόσο, οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας - Μελέτης & Εκπαίδευσης στις Λοιμώξεις (ΕΕΕΜΕΛ) επισημαίνουν: «από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε φάρμακα».

Αντιμετωπίζουμε λοιπόν γρήγορα και αποτελεσματικά τον επίμονο βήχα και γενικά τα προβλήματα λαιμού, που συνήθως συνοδεύουν τα κρυολογήματα του χειμώνα, με μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά υπογλώσσια δισκία που διαλύονται αργά στο στόμα. Ο ενοχλητικός βήχας, η βραχνάδα, η φαγούρα και το γδάρσιμο στο λαιμό μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με διάφορα φυτικά σιρόπια που μπορείτε να βρείτε στο doctorpharmacy.gr, όπως:

Το σιρόπι Korres Syrup Αρωματικό Σιρόπι Με Μέλι, Μάραθο, Γλυκάνισο και Θυμάρι →  http://www.doctorpharmacy.gr/gr/pharmacy/symptoms/sore-throat-cough/korres-syrup-honey-base-200ml.html

Το σιρόπι GrinΤuss για ενήλικες δημιουργεί́ μια προστατευτική́ μεμβράνη λειτουργώντας ως "φράγμα", καταπραΰνοντας το βήχα → http://www.doctorpharmacy.gr/gr/pharmacy/symptoms/sore-throat-cough/aboca-grintuss-adult-syrup-210gr.html

Για τους μικρούς μας φίλους υπάρχει το σιρόπι Grin Tuss ειδικά για παιδιά →  http://www.doctorpharmacy.gr/gr/pharmacy/symptoms/sore-throat-cough/aboca-grintuss-pediatric-syrup-210gr.html

 

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε το σιρόπι επιλογής σας με κάποιους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν να επανακάμψετε πιο άμεσα. Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Με μέλι και λεμόνι: Στύψτε ένα λεμόνι, βάλτε το χυμό σε ένα μεγάλο ποτήρι και προσθέστε αρκετό μέλι. Ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε δυο, τρεις ή τέσσερις δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Με μέλι και γάλα: Το ζεστό γάλα με μέλι είναι μια παλιά αποτελεσματική συνταγή που καταπραΰνει επίσης το βήχα και ανακουφίζει τον πόνο στο λαιμό.

3. Με αφέψημα Αλθαίας: Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καταπολέμηση του βήχα, όταν αυτός οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Βράζετε 3-4 άνθη επί 10 λεπτά για κάθε φλιτζάνι νερό (1/4 του λίτρου). Στραγγίζετε, γλυκαίνετε με μέλι ή ζάχαρη και πίνετε το ρόφημα ζεστό τρεις φορές την ημέρα μετά το φαγητό.

Να θυμάστε πως εάν οι ενοχλήσεις συνεχίζουν και δεν έχουν ελαττωθεί καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Σας ευχόμαστε καλό Φθινόπωρο!